За никого не е тайна, че за да имате добро дигитално присъствие и да достигнете до повече хора в социалните мрежи, се налага да спонсорирате своите постове и да пускате платени реклами в платформата на Facebook. Разбира се, това идва със своите специфики и има много тънкости, с които трябва да се запознаете преди да се заемете с тази задача.

В най-добрия случай, ще доверите това на професионалист, който има опит в пускането на Facebook реклами и знае как да разпредели бюджета, да таргетира потенциални клиенти и успешно да доведе нови.

Когато става въпрос за бюджет обаче, повечето хора искат да знаят колко точно ще им е нужен за една Facebook реклама. Отговор като – половината на реклама в Google или 200$ на месец. За съжаление обаче, това не може да бъде точно определено преди да са на лице други фактори, влияещи на тази сума. В зависимост от целите на рекламата и желания резултат, тя може да варира в много различен финансов диапазон.

И все пак – какъв бюджет е нужен?

За да прецените колко от бюджета си да отделите на Facebook, започнете първо с определяне на това, което можете като цяло да инвестирате в реклама. Обикновено бизнесите посвещават между 5% и 12% от печалбите си за дигитална реклама и маркетинг. Някои решават да не рискуват с висок процент, а други отделят дори повече от необходимото, защото целят агресивно покачване на аудиторията и продажбите си.

След като определите сумата, която можете да отделите за реклама, разпределете я по вид реклама или се доверете на дигитална агенция, която да направи това вместо вас!

Не забравяйте, че за да имате успех в дигиталния свят, рекламите ви не трябва да бъдат фокусирани само върху продажби!

1. 20% образоване
Около 20% трябва да бъдат посветени на образователни постове за вашия бранд, за ангажираност и изграждане на аудитория. Ако правилно изиграете картите си, това също може да доведе до крайни потребители.

2. 60% продажби
60% можете да отделите, за да промотирате това, което правите – своите продукти или услуги към потенциални потребители и нови клиенти. Може да е реклама за бранда ви, промоция на специална оферта или отстъпка, която предлагате.

3. 20% retargeting
Ретаргетингът е начин да достигнете до хора, които вече са показали някакъв бегъл интерес към вас и вашия бранд. Например, посетили са сайта ви, харесали са страницата ви или са чели нещо от блога ви. Това са потенциални клиенти, които не искате да губите в никакъв случай!

Имате въпроси към нас?

Можете да ни намерите и чрез обаждане на 0988 71 44 67 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Харчете по 1$ на всеки 100 посетители на уебсайта си за месец!
Ето това е най-практическият отговор, който можем да дадем! Той обаче не е гаранция за успешна формула. Бюджетът ви трябва да бъде съобразен с целта на кампанията, с очакваните резултати и разбира се, вашите финансови разположения като бранд – стартиращ или вече успешен на пазара.

Какви грешки да избягвате при определяне на бюджет за Facebook реклама?

– Давате прекалено малко време – За да заработи добре една реклама в платформата, необходимо е тя да бъде оставена известно време. Това е изключително важно, тъй като за да работи добре, тя има нужда да събере данни и да анализира аудиторията, което става само като бъде оставена да действа по-дълго време.

– Не инвестирате достатъчно – Ако искате да постигнете резултати, за Facebook рекламата трябва да знаете, че ще е необходима инвестиция. До колкото повече хора искате да достигнете, толкова по-голямо значение има бюджетът, който сте определили!

– Избор на грешен вид реклама – Има различни начини да рекламирате в платформата. Да достигате до повече хора, да инициирате продажби, да се стремите към разпознаваемост на бранда, да провокирате ангажираност и т.н.

Каква е целта на кампанията е също водещо за крайния резултат от рекламата.

Бюджет за Facebook реклама

За да сте сигурни, че рекламата ви ще бъде успешна – ще достигне до много хора, ще брандът ще бъде разпознаваем и ще се генерират продажби, нашият съвет е да се доверите на опитни в сферата професионалисти.

Ако просто искате да се запознаете с това колко от финансовия ви фронт ще бъде засегнат, то консултирайте се с агенция за дигитален маркетинг, която да ви насочи към различните варианти за реклама.

Ако пък искате да стартирате Facebook кампания, отново съветът ни е да оставите това на опитните PPC и рекламни супергерои в онлайн света на маркетинга!