Изработването на онлайн магазин е сериозна задача, която изисква не само много време, труд и финанси, но и ясно изградена предварителна стратегия и визия за това какво се очаква да бъде постигнато. Именно затова и бюджетът, необходим за направата на онлайн магазин, е по-висок от този за обикновен сайт.

Най-често нашите клиенти искат да знаят конкретна сума, която да отделят от бюджета си за направата на онлайн магазин и това е напълно естествено. Когато се заемаш с толкова голям проект, който е обвързан с плащания онлайн, поръчки, доставки и генерирани системни съобщения, то очакваш, че това няма да бъде обикновената бизнес инвестиция, а нещо повече.

И все пак, максимата “колкото повече пари искаш да изкараш, толкова повече инвестирай” не винаги важи. Всичко трябва да бъде правилно балансирано и да намерите най-добрия начин да получите перфектното съотношение между качество и цена.

За да се установи някаква цена за изработката на онлайн магазин, първо трябва да се разгледат различните аспекти, които я образуват.

Основни разходи за онлайн магазин:

 1. Хостинг и домейн – Всеки сайт започва със своите основи, а именно домейнът и хостингът, без които не можете да имате своето кътче от онлайн пространството.
 2. Софтуер/Plug-In за изграждане на магазина – Начинът, по който работят онлайн магазините се различава от стандартните уебсайтове по това, че те имат “Количка” и още няколко действия за осъществяване на поръчка. Именно затова е необходим и специален софтуер или plug-in (при WordPress), който да позволи тази структура.
 3. Обем на сайта – Един от най-съществените и водещи аспекти при ценообразуването е и колко голям ще бъде сайтът – колко продукта ще бъдат качвани, колко категорийни страници ще има, колко основни и поддържащи, и т.н.
 4. Срокът, за който искате да бъде готов вашият онлайн магазин – ако сте решили, че искате всичко да се случи светкавично и нямате време за губене, то пригответе се да отворите широко портфейла си! Кратките срокове обикновено идват с покачване на цената за изработка.
 5. Допълнителни услуги – съдържанието на сайта (както по страниците, така и отделните описания на продуктите), снимки на продуктите и тяхното качване, SEO оптимизиране, маркетинг и т.н.
 6. Онлайн плащане – такси, данъци и други разходи за разплащателните звена. Shopify например начислява такса до 2% за всяка транзакция.

Сумарно всички тези разходи идват една идея по-високи от тези за изработката на обикновен сайт. Ако там цените стартират от 1000лв, при онлайн магазините стартово можем да говорим за 1500-2000лв (при базов онлайн магазин с няколко страници и малко продукти).

Ако мислите, че няма да се справите с правилното планиране и структуриране на целите и всички останали тънкости, които трябва да бъдат взети предвид предварително, то със сигурност се доверете на агенция за дигитален маркетинг и изработка на уебсайтове и онлайн магазини.

По този начин си гарантирате цялостно изготвяне на план и изпълнението му. Ще получите цена за всеки отделен аспект и за крайния резултат. Ще можете да видите разбивка на това, което трябва да се направи и в същото време да си изясните процесите и как можете вие също да помогнете за тяхното оптимизиране.

Имате въпроси към нас?

Можете да ни намерите и чрез обаждане на 0988 71 44 67 от 09:00 – 18:00 часа всеки работен ден

Съвети при стартиране на онлайн магазин?

 • Започнете с по-малко продукти и постепенно увеличавайте базата си;
 • Имайте готовност при изчерпване на количествата да реагирате;
 • Предварително подгответе снимките и насоките за всеки продукт, за да бъде оптимизиран процеса по качване по-късно;
 • Не пренебрегвайте дизайна! Той може да се окаже съществен при взимането на решение на вашите клиенти.
 • Не забравяйте, че ще имате нужда от годишна и ежемесечна поддръжка на своя онлайн магазин. Колкото повече трафик имате, толкова повече работа ще има за програмистите, които да запазят доброто качество и работа на сайта.
 • Доверете се на сигурна агенция, която да ви помогне по време на вашето онлайн приключение!

Изработката на уебсайт е комплексна задача, която изисква професионален подход. Когато този уебсайт е онлайн магазин, комплексността се увеличава двойно.

Да, разходите ви може да са малко повече, но за да сте се ориентирали към това звено, вие вече знаете, че възвръщаемостта е също толкова голяма и инвестицията си струва!

Както сами разбирате, трудно е да се определи точна сума за това какъв бюджет ще ви е необходим за изработката на онлайн магазин.

Въпреки това обаче, ако се свържете с нас и ни дадете малко повече насоки за това какво си представяте и какво целите, ние ще можем да ви дадем конкретни суми и да изготвим индивидуална оферта за спецификите на вашия онлайн магазин.